CSEPELI CSERKÉSZEK

Csepelen legrégebbi és legnagyobb létszámú csapat volt a 96-os SÓLYOM csapat, amelyet vitéz Gönczy János polgári iskolai tanár alapított 1920-ban.

A CSERKÉSZ-LELKÜLET A BETILTÁS UTÁN TOVÁBB ÉLT CSEPELEN IS

A IV. BÉLA Cserkészcsapat vezetője, Bene Zoltán tanár úr összetoborozta barátainak fiait egy kis túrista csoportba. Nem voltunk soka. alkalmanként változó létszámmal (3-5 felsős fiúval) havonta, de néha sűrűbben is eljártunk kirándulni. Mindég volt valami történelmi megnéznivaló. Pilisben, Börzsönyben, Bükkben. Nyaranta a Balaton déli partjára mentünk kerékpártúrára. És végül 1956 nyarán kerékpárral eltúráztunk a Magas -Tátrába. Aztán 1957-től ez a cserkészkedés már nem volt lehetséges.

FÉNYKÉPEK AZ 1933-as JAMBOREERÓL

Versics Béla csepeli cserkész, aki a Jamboree itt bemutatott képeit fényképezte üveg-lemez negatívokra. E negatívokat szkennelés után átadtam a Cserész Múzeumnak. A szkennerezett anyag egy részét itt mutatom be.

ÚJRA MEGALAKULT A SÓLYOM CSAPAT

Csepelen a Rendszerváltás után ismét megalakult két régi csekészcsapat. Elsőként a Jézus Szíve Egyházközség nagyszerű plébánosa, Kispál György Atya alakította újjá a PROHÁSZKA OTTOKÁR Cserkészcsapatot. Majd a Csepel-Királyerdei Református Egyházközség agilis tagja, Szöllősy Vágó János alakította újjá a 96-os SÓLYOM Cserkészcsapatot.

ÚJRA MEGALAKULT A PROHÁSZKA OTTOKÁR CSERKÉSZCSAPAT

Üvegnegatívos cserkészképek 1934-ig

Versics Béla cserkész

További cserkészképek

Utolsó táborunk Balatonszemesen 1948-ban

Ezek a képek a ROLLEIFLEX fényképezőgéppel készültek, amelyet Apám 1934-ben vásárolt egy fénymérővel együtt. E gépre az újdonsága és a praktikussága miatt volt szüksége. Az üveglemezek cipelése nehézkes volt, és a laboratóriumi munkák sem voltak elég termelékenyek. A filmek előhívását és a papírképek készítését otthon végezte egy saját kis sötétkamra-laboratóriumban.

A Csepeli 96-os SÓLYOM Cserkészcsapat 1935-ben Tihanyba ment táborozni. A táborhelyet saját birtokán JÓZSEF FŐHERCEG biztosította részükre.

BALATON FÉNYEI ÉS FELHŐI