CSILLAGÁSZKODÁS

Egyik unokám az elmúlt tanévben 4. osztályosként a "KÖRNYEZET" tantárgyban találkozott a Csillagászat egyszerűsített tényeivel. Mivel gyerekkoromban Apám engem sok csillagászati ismerettel látott el, továbbá azóta is érdekel az Univerzum. Több könyvet elolvastam, amelyeket Apám gyűjtögetett össze már az Ő ifjú évei alatt és még később is. Később már én is vásároltam e témájú könyveket. Apámmal együtt látogattuk az akkor még létezett URÁNIA csillagvizsgálót és a Népligeti PLANETÁRIUMOT. ilyen előzményekkel összeállítottam egy csillagászati gyűjteményt amely egy 11 éves diáknak érdekes lehet. E gyűjteményt részlegesen itt bemutatom. Amit a tan-könyben találtam :

Úgy gondoltam : ez nagyon kevés - még egy 10 éves gyereknek is. Egyelőre csak egy ötletből kiegészítettem néhány látványos képpel.

Egy érdekes élményem elindított egy csillagászati gyűjtemény összeállítására. Én Csepel belső területén lakom, ahol hiába nézek az ÉGRE, ritkán láthatok csillagokat. De lányom családjával egy olyanterületen lakik itt Csepelen, ahol tiszta időben az égbolt egy kis része csodálatosan látható. Eszembe jutott, az URÁNIÁBAN tett látogatásaim élménye. Egy téli estén 2018 decemberben felnéztem az ÉGRE, ahol megláttam az ORION csillagképet. Rögtön kihívtam a meleg szobából két unokámat, a 10 éves kislányt és 7 éves kisfiút es együtt gyönyörködtünk a látványban. Ennek hatására határoztam el csillagászati gyűjteményem elkészítését. Ez nem egy tudományos munka mert én csak egy érdeklődő gépészmérnök vagyok, aki nyugdíjasként mindenfelé érdeklődéssel fordul a VILÁG felé és amit lehet, rendszerezve igyekszem leírni.

Az itt látható két képen a csillagos ég látható egy tiszta, felhómentes téli éjszakán. A képet közreadó NASA szerencsére a második képen felírta az egyes csillagok nevét. Középen a fényes rész a TEJÚT. Ha az ember felnéz a tiszta égre, távol a várostól, ahol nincs fényszennyeződés, sok gondolatébresztő látványt csodálhat meg. Így tett 1572-ben Tycho Brache dán csillagász és meglátta élete nagy élményét, egy SZUPERNOVA felragyogását.

A következő képen a csodálato TEJÚT látható. A kép szintén e ragyogóan tiszta téli éjszakán készült ERDÉLYBEN a HARGITÁN. (A népi mondák szerint ATTILA király fia - CSABA KIRÁLYFI a TEJÚTON lovagolt el seregével az örökkévalóságba.)

NÉHÁNY CSILLAGKÉP KÖVETKEZIK

NAPRENDSZERÜNK KÉPES BEMUTATÁSA KÖVETKEZIK EGY 1901-ben kiadott NAGY MAGYAR VILÉGATLASZ ILLUSZTRÁCIÓI SEGÍTSÉGÉVEL :

Az "ORIGO" internetes újságbsn találtem a következő híradást :

KŐ-BOLYGÓK - belső 4 bolygó

A képen a MARS és a TEJÚT látható. A kép 2018 telén készült Észak-Magyarországon távol egy kisvárostól.

GÁZ-BOLYGÓK - külső 4 bolygó

TOVÁBBI KÜLSŐ BOLYGÓK