MARS - MEGFIGYELÉSEK és EGYÉB CSILLAGOS ÉLMÉNYEK

Amikor vidéki kirándulásaimon - távol a városi fényektől felnézek az égre, csodálatos világ tárul szemem elé. Ez ritkán fordul elő, mert idős korom miatt leginkább itthon tartózkodom csepeli 10. emeleti lakásomban. Legutóbb 2 éve egy decemberi estén találkoztam ORIONNAL a Vadásszal lenyűgöző látvány volt. Megfelelő helyekről nézve a legszebb téli csillagkép.

Itthon, csepeli 10. emeleti lakásomból, melynek ablaka déli fekvésű leginkább a Holdat és némely bolygókat lehet megfigyelni. Mostanában azonban megjelent a MARS ! Nagyon fényes látvány. És a HOLD is itt látható. Most tesz telehold. Gondoltam, ez nagy élmény lesz, különösen, ha le tudnám fényképezni. Készítettem próbákat, nem sok sikerrel. Aztán kísérletezéssel átállítgattam fényképezőgépemet olyan működésre, amellyel jó eredménnyel lehetett éjszaka az eget fényképezni.

Vártam a megfelelő időszakot az alkalmas fényképezésre. Ez 2020-07-05-én érkezett el, éjjel 2 óra körül.Exponáltam kb 12 db képet, valamelyik talán jó lesz. Íme az erdemény :

Csepeli 10. emeleti erkélyemről megtámasztott fényképezőgéppel készített kép, kissé korrigálva. Szomszéd ház és Csepeli Víztorony. Majdnem telehold, Mars és még egy apró csillag. Ezek a következő képen kiemelve bemutatva.

A halvány csiiag a SKORPIO csillagkép Béta jelű csillaga egy közepes állócsillag, egyébként nagy távolságban. Hozzá képest a Mars bolygó is kissé már elmozdult a megfigyelés 3 napja alatt.

Az előző éjszakához viszonyítva megváltozott a Hold és a Mars elhelyezkedése. Ez abból következik, hogy a Hold a Föld körül kering bizonyos sebességgel, a Mars viszont a Nap körül kering egy teljesen más sebességgel. Így az egymáshoz való látszólagos elhelyezkedés folyamatosan változik. Ma éjjel 3 óra 10 perckor készült az alábbi két felvétel 07-06.-án.

A következő képpel befejezem a Hold és a MarsMarshoz képest a Hold látszólagos találkozásának bemutatását. Egy felhős éj kihagyásával 07-08.-án éjjel 1 óra 5 perckor sikerült ezt az újabb képet készíteni :

Ezen már az látható, hogy a Marshoz képest a Hold visszamaradt. Mindez a valóságban azért alakul így, mert a Hold a Föld körül kering kb. 380000 km átlsgos távolságban kissé ellipszis pályán. keringési ideje 28 nap. A Marsa Nap körül kering és egy fordulatot 686 földi nap alatt tesz meg. Ezért néhány nap alatt nem látszik elmozdulni a helyéről. De kissé elmozdul a tőle baloldalon látható állócsillagtól amely a SKORPIO csillagkép Béta jelű csillaga. Egyébként a Föld - Mars legkisebb távolsága kb. 40 millió km. Ez van jelenleg, és ilyenkor érdemes indítami a Marsra szállítórakétát, amely egy automata kutató járművet visz magával.

Korábbi felvétel : Mars és Tejút és az Orion csillagkép a Tejútban. Ez a kép 2018 decemberben készült valahol egy Észak-Magyarországi vidéken, távol a várostól. Egyébként a Nap körüli keringési idők különbsége miatt kb. másfél évenként lehet jól megfigyeln a Marsot.

Ráadásnak itt a Tejút képe, valahol Dél-Amerikában fényképezve